Home / healthblog / Какво да знаем за ХОББ в краен стадий?

Какво да знаем за ХОББ в краен стадий?

Какво да знаем за ХОББ в краен стадий?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Хроничната обструктивна белодробна болест засяга белите дробове на човек и способността им да диша. Най -честата причина е тютюнопушенето.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресивно състояние, при което става все по -трудно за белите дробове да функционират ефективно. Белодробната тъкан се сгъстява и става по -малко еластична, а белите дробове произвеждат повече слуз.

здравните специалисти често използват четири етапа за класифициране на ХОББ според това колко добре работят белите дробове. Най-тежката фаза е ХОББ в краен стадий. На този етап става предизвикателно да се извършват редовни дейности и ежедневни функции.

Според Американската асоциация на белите дробове, ХОББ е третата най -честа причина за смърт в Съединените щати.

Няма лечение за ХОББ, но лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на симптомите и забавяне на прогресирането на болестта.

Етапи на ХОББ

Лекарите използват етапи, вариращи от един до един до Четири за класифициране на ХОББ, в зависимост от тежестта на симптомите и честотата на обострянията или пламъците.

ХОББ в краен стадий е най-тежкият етап. A person with end-stage COPD will experience more symptoms overall and have a high risk of acute exacerbations of their chronic breathing difficulties.

Spirometric classifications

Doctors will often use breathing tests to make Спирометрични класификации и определят кой етап от заболяването е достигнал човек.

Спирометрия измерва функцията на белите дробове на човек. Индивидът духа в ръчно устройство, което записва колко въздух могат да издухат и излизат.

Човек с ХОББ обикновено не е в състояние да поеме или издуха толкова въздух, колкото човек със здрави бели дробове.

Следователно измерванията могат да помогнат да се определи тежестта на ХОББ на човека

Измерванията включват:

FEV1: Това означава принудителен изтекъл обем за една секунда. Тестът измерва колко бързо човек може да изпразни въздуха от белите дробове.

FVC: Принудителният жизнен капацитет се отнася до максималното количество въздух, който човек може да издуха, когато се опитва да издиши целия въздух, който Те вероятно могат.

FEV1/FVC: Това сравнява двете измервания по -горе. Резултатът показва колко тежко е станало ХОББ. Здравият възрастен ще има съотношение между 70 и 80 процента. Съотношение под 70 процента обикновено показва ХОББ.

Тези измервания на спирометрия помагат на лекарите да определят как да класифицират ХОББ на човек. Има различни начини за организиране на ХОББ, но една система, която лекарите често използват, са златните критерии.

Това носи името си от глобалната инициатива за хронична обструктивна болест на белите дробове (злато), която го е създала.

Първоначално тези етапи се основават само на резултата от FEV1. Въпреки това, Златният комитет смята, че използването на това едно измерване е недостатъчно за оценка на тежестта на болестта.

През 2018 г. здравните власти публикуваха нова ревизия на критериите за теста, за да вземат и симптомите на човека предвид.

Други тестове

В допълнение към измерването на спирометрията, лекарите вече ще задават поредица от въпроси, използвайки или теста за оценка на ХОББ (CAT), или на модифицирания съвет за медицински изследвания ( MMRC) Скала на диспнея.

Тези тестове задават въпроси относно дишането по време на ежедневните дейности и дават числов резултат въз основа на отговорите.

Например, при тест за котка респондентът ще използва a Мащаб от 1 до 5, за да се обясни колко често кашлят, степента, в която състоянието им влияе на дейностите у дома, колко добре спят и т.н. Тестът има осем въпроса.

Резултатът дава представа колко въздействие има ХОББ върху живота на човек. Колкото по -значително е въздействието, толкова повече интервенция ще се нуждае човек.

Класификациите на ХОББ са се променили, за да вземат предвид този резултат, както и броя на обострянията, които човек е преживял. Класификациите са обобщени по -долу:

Група А: Нисък риск, по -малко симптоми

Следните критерии ще се прилагат за хората в група А:

функция на белите дробове: Тестовете за FEV1 ще покажат, че капацитетът за дишане е по -малък от 80 процента от нормалния (известен по -рано като златен 1 етап) или между 50 и 79 процента от нормалното (преди злато 2).

обостряне: човекът ще има или или Без обостряния или само едно годишно и те никога няма да са прекарали време в болницата за обостряне на ХОББ.

Тестови резултати: CAT резултатът ще бъде по -малък от 10 или MMRC резултатът ще бъде от 0 до 1.

Група Б: Нисък риск, повече симптоми

В група В дадено лице ще има същите стойности на FEV1 като тези в група А.

те ще бъдат те ще Също така нямате обостряния или само едно годишно и няма предишни хоспитализации за обостряне на ХОББ.

Въпреки това, те ще имат повече симптоми и често ще затаят дишане, когато са активни. Симптомите може да започнат да пречат на ежедневието и човекът обикновено е виждал лекар за дишането им.

Това ще доведе до котешка оценка от 10 или повече или MMRC резултат поне 2.

Група C: Високори риск, по -малко симптоми

тестовете за функция на белите дробове ще покажат FEV1 между 30 и 49 процента от нормалното (преди злато 3) или по -малко от 30 процента от нормалното (злато (злато 4).

Лицето ще има две или повече обостряния всяка година и е хоспитализиран поне веднъж за проблем, свързан с дишането.

Хората в тази група ще имат по-малко симптоми. Те ще имат котешка оценка под 10 или MMRC резултат от 0 до 1.

Група D: Висок риск, повече симптоми

индивиди в група D:

– Имайте много висок риск от обостряне

– има резултати от тестовете на белодробната функция, които са подобни на тези в група C

– имат две или повече обостряния годишно

-са хоспитализирани поне веднъж за проблем, свързан с дишането

Тези хора изпитват повече симптоми от тези в група С, и имат CAT резултат от 10 или повече или MMRC резултат от 2 или повече.

Симптомите на крайния етап

Човек с ХОББ в краен стадий вероятно има симптоми, подобни на тези на други етапи, но по-чести и тежки. Човекът е по -вероятно да се нуждае от медицинска помощ.

Типичните симптоми включват:

 • Хронична кашлица
 • Трудно завършване на хранене поради задух
 • Внезапни, остри обостряния или влошаване на състоянието
 • Честото производство на храчки
 • Ниски нива на кислород в кръв
 • Необходимост от кислород редовно
 • задух, дори и с много умерена активност
 • Объркване, поради ниските нива на кислород
Xem thêm:  Cosa sapere sui diversi tipi di polipi del colon

В допълнение, Националният институт за сърце, бели дробове и кръв (NHLBI) отбелязва, че хората в по -късните етапи могат да изживеят:

 • Подуване в ръцете, краката или краката
 • Отслабване
 • Загуба на мускулна сила
 • Трудно дишане или говорене
 • Син или сив оттенък към устните и ноктите
 • Загуба на психична бдителност
 • Бързо сърцебиене

стратегиите за лечение, които обикновено помагат, често губят ефективност, когато болестта достигне този етап.

Следователно е от съществено значение хората с това състояние да приемат поведение, което намалява вероятността болестта да прогресира до ХОББ в краен стадий.

усложнения

ХОББ е дългосрочно дългосрочно е дългосрочен план за дългосрочен план и прогресивно състояние. Лечението може да не спре болестта да прогресира, но може да облекчи симптомите и да направи състоянието по -управляемо.

Усложненията включват хипоксия, когато в покой, което означава, че насищането на кислорода е твърде ниско, за да диша ефективно.

Други проблеми включват уязвимост към инфекции, остри обостряния и объркване. Усложненията могат да бъдат животозастрашаващи.

Няма лечение за ХОББ, но има начини за управление на симптомите.

Според Световната здравна организация (СЗО) те включват, те включват Използването на:

 • Бронходилатори, по-специално бета-2 агонисти, антихолинергици, теофилин или комбинация от тях, достъпни за дългосрочни и кратко действие, да вдишвате или да се вземат през устата
 • Вдишани глюкокортикостероиди за хора с тежки симптоми
 • Допълнителен кислород, от който човек може да се нуждае от няколко часа всеки ден

С напредването на болестта, на напредъка, The човек може да изисква хоспитализация, така че да може да подпомогне дишането и интубацията.

Лечението не може да излекува ХОББ, но това може да попречи да се влоши.

Живот с ХОББ в краен стадий

Човек с ХОББ в краен стадий трябва да предприеме предпазни мерки, за да предотврати влошаването на симптомите им. Всяко обостряне може да повреди допълнително белите дробове и това ще забави възстановяването.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) предполагат следното, за да намалят риска от обостряния:

Избягвайки излагането на пушек втора употреба, като не са около хора, които пушат, не позволяват на другите да пушат в дома и да не носят дрехи, които миришат на дим.

напускане на тютюнопушенето, ако е приложимо.

Проверка на качеството на въздуха на открито всеки ден и престой, когато има много смог или голям брой прашец.

Има ваксинации срещу пневмония и грип, за да се предотврати инфекции, които биха могли да влошат състоянието на белите дробове. Жизненоважно е да се потърси незабавно лечение, ако има признаци и симптоми на инфекция, като жълто или зелено ямки.

след инструкциите на лекаря, включително тези, свързани с предписаните лекарства, като бронходилатори, за да се запазят Дихателните пътища възможно най -отворени, кортикостероидите за намаляване на възпалението и кислородната терапия.

Разнообразие от СПИН, за да помогнат на хората да се откажат от тютюнопушенето, са достъпни за закупуване онлайн.

перспективи

Няма лечение за ХОББ, а перспективата за човек с ХОББ в краен стадий е лоша.

Други здравословни състояния, като сърдечни заболявания, застойна сърдечна недостатъчност и мускулно-скелетни заболявания, могат да повлияят на a Перспективата на човека.

вентилатор може да помогне за дишането, но не може да поправи повредени бели дробове, които вече не могат да приемат достатъчно кислород, за да поддържат живота.

Тежка инфекция, като пневмония, може Оставете белите дробове, които не могат да се възстановят. Индивидът може също да изпита много високи нива на въглероден диоксид в тялото си.

Това може да накара човек да изпита объркване и делириум и това може да доведе до това, че кръвта става кисела, която може да бъде опасна.

Човек с ХОББ в краен стадий трябва да попита своя лекар за продължителността на живота си, тъй като това ще зависи от редица индивидуални фактори.

Какво е ХОББ?

ХОББ е болест на белите дробове.

Белите дробове приличат на две стволове на дървета, като много клони слизат от тях. Тези клони се разделят на по -малки, които имат въздушни торбички в техните краища.

В тези торбички се извършва обмен на кислород и въглероден диоксид. Въглеродният диоксид е отпадъчен продукт, който хората издишат.

Здравите въздушни торбички са еластични и те работят по начин, подобен на издухването на балон и след това освобождават въздуха от него.

ХОББ може да повлияе на обмена на въздух по следните начини:

– въздушните торбички губят своята разтегливост, което влияе върху способността им да се отварят и затварят.

– клоните на белите дробове станете уплътнени, белези и възпалени.

– дихателните пътища секретират повече слуз. Тази слуз запушва въздушните торбички, което затруднява отварянето и затварянето им. Това от своя страна прави дишането по -предизвикателно.

ХОББ включва няколко състояния, които могат да повлияят на дишането на човек, най -често срещаните от които са емфизем и хроничен бронхит.

емфизем уврежда въздуха Саци. Той може да унищожи по -малките въздушни торбички и да направи по -големите въздушни торбички по -малко еластични, така че те да не работят толкова добре, колкото преди.

хроничният бронхит причинява натрупване на излишна слуз и прави дихателните пътища по -плътни.

Пушенето е отговорно за до 75 процента от случаите на ХОББ, според NHLBI. Други причини включват излагане на белодробни дразнители, като замърсяване на въздуха. По -рядко болестта може да бъде резултат от генетично състояние.

 • Белодробна система
 • Пушенето/отказът от тютюнопушене

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване на източника, има строги насоки за снабдяване на източници, има строги насоки за снабдяване, има строги насоки за снабдяване, има строги насоки за снабдяване, има строги насоки за снабдяване, има строги насоки за снабдяване, има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече https://harmoniqhealth.com/ за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

About Editor Admin

Check Also

Im Gespräch: 100 Jahre Insulin

Im Gespräch: 100 Jahre Insulin In diesem November feiern wir 100 Jahre seit der Entdeckung …